Is Damrak the best dam gin in the world?

Is Damrak the best dam gin in the world?

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje met de vraag of ik met de ‘Best Dam Gin in the world’ aan de slag wilde gaan. Het ging om de Amsterdamse Damrak Gin. Ik ging de uitdaging met plezier aan om er enkele lekkere cocktails mee te maken.

Cocktails maken, daar hoort altijd wat story telling bij. Maar om me niet te laten beïnvloeden door wat ik zou lezen, besloot ik om eerst te gaan proeven. Het lijkt evident, maar proeven is een onontbeerlijke stap in het proces van cocktails maken. De gin in z’n puurste vorm proeven was dus de eerste stap in het proces.

Damrak Gin

Zowel op gebied van geur als van smaak was er een duidelijke dominante factor: citrus. Meer bepaald vooral sinaasappel, maar ook limoen of citroen. De gin is niet echt juniper-forward. Het is een beetje tegenstrijdig maar het deed me wel Nederlandse (jonge) jenever denken. Qua smaak deed het me ook een beetje denken aan Bobby’s Gin, die ook vooral citrus geeft maar ook wat raakpunten heeft met Nederlandse jenever. Damrak Gin is zeker geen typische London Dry Gin. De gin is heel zacht, maar heeft in tweede instantie toch een beetje power, zodat je er aan herinnerd wordt dat je alcohol drinkt. Zowel in de neus als in de smaak kreeg ik wat korianderzaad en een beetje kaneel, maar op het bekende smakenkruis zou ik de gin zeker niet tussen de kruidige gins plaatsten. Het is duidelijk een zoetere gin met veel citrus. Zeker geen slechte gin, maar op het einde kreeg ik een nasmaak die niet echt aan mij besteed is. Ondanks de zachtheid is het geen gin die ik puur zou sippen. Meestal is dat geen goed voorteken, maar dankzij de frisse citrus-toetsen zag ik er zeker wel potentieel in om cocktails te maken.

Tijd om toch eens te gaan zoeken naar het verhaal achter de gin. Ik wist dat het met Amsterdam te maken had, maar daar stopte mijn kennis over de geschiedenis van deze gin. Even googlen dus. Zo leerde ik dat het Damrak een Amsterdamse binnenhaven was. Meer bepaald de binnenhaven waarlangs exotische producten zoals zoete sinaasappels en jeneverbessen de stad werden binnengebracht. De link naar een redelijk zoete citrus-gin hoef ik dus niet verder uit te leggen.

Terug naar het proeven. Ditmaal niet meer puur maar in cocktails. Daar deed de gin het meer dan behoorlijk. Een frisse Gin Fizz met Damrak smaakte me heerlijk. De gin combineert ook goed met (Pierre Ferrand) Dry Curaçao en Luxardo Maraschino. The Last Word is een van mijn favoriete cocktails en Damrak werkt hier uitstekend in. Er is weinig tweaking nodig: het originele basisrecept was meteen een schot in de roos. Gelijke delen gin, limoensap, groene Chartreuse en Maraschino-likeur. Stirred, strained en served straight up. Heerlijk!

Uit een onderzoek van The Gin Foundry blijkt dat de Gin & Tonic nog steeds de favoriete (gin-)cocktail onder de gin-liefhebbers is. Zo’n 62% van de meer dan 2.000 deelnemers verkozen de G&T boven een Dry Martini, Bramble of Negroni. Daarom besloot ik deze Damrak Gin ook te testen in enkele Gin & Tonics.

Damrak Gin & Tonic

Ik begon met suggested serve van Damrak: Damrak gin + Thomas Henry tonic + sinaasappel-schijfje. Deze kon mij echter niet overtuigen. Damrak met sinaasappel werkt logischerwijs. Maar de combinatie van Damrak met Thomas Henry deed het niet voor mij. Ook Fentimans kon mij niet bekoren. De originele Fever-Tree kwam al wat dichter in de buurt. Maar wat voor mij het beste werkte was de Sergio Herman-tonic, Fever-Tree Clementine & Cinnamon tonic.

Ik stond eerst een beetje versteld van deze match. Het is namelijk niet bepaald mijn favoriete tonic. Maar anderzijds is het niet onlogisch dat een tonic met citrus en kaneel hand in hand gaat met een gin met diezelfde basistonen. Als garnituur koos ik voor korianderzaad en een zeste van clementine. Het is er tenslotte het seizoen voor. Een zeste van sinaasappel is een goed alternatief voor buiten het seizoen. De koriander inruilen voor een kaneelstokje kan ook. Het resulteert in een zoete maar heerlijke Gin & Tonic. Ik grijp normaal niet snel naar zoete Gin & Tonic maar deze combinatie bevat voor mij voldoende balans tussen zoet, fris en kick. Ondanks dat Damrak een zachte gin is bevat de gin immers voldoende power om overeind te blijven en je te doen beseffen dat je geen limonade drinkt. Let wel op: ga zeker niet boven de 1-op-3 ratio tussen gin en tonic, anders komt het wel dicht in de buurt van een gele limonade.

Damrak Gin & Tonic

Conclusie: Damrak Gin is geen allrounder, zeker niet in een Gin & Tonic. Maar waar het wel werkt, is het een uitstekende keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *