Agave & Apples

Agave & Apples

Als cocktailbar Jigger’s een eigen spirit uitbrengt, dan mag je er vanuit gaan dat het een kwalitatief product zal zijn. Ik ging dus met veel plezier in op de uitnodiging van Olivier Jacobs om Jigger’s eigen Eau-de-vie te komen proeven. Gent is voor mij even rijden dus ik combineerde het met een blits-bezoek aan de Horeca Expo.

Als grote liefhebber van agave spirits stond er 1 stand op mijn lijstje waar ik zeker moest langsgaan: Agave Selection. Zoals de naam al doet vermoeden biedt Agave Selection een selectie van agave spirits aan. Echter niet zomaar de eerste de beste tequilas en mezcales. Ze bieden enkel spirits aan van ‘eerlijke’ producenten. Palenques die niet voor de snelle winst gaan, maar op een ethische manier produceren. En natuurlijk ook enkel producten van topkwaliteit waar ze zelf 100% achter staan. Agave Selection is een coöperatieve van 3 partners: Los Agaves, Riazul en Alacràn. Drie bedrijven met een passie voor kwalitatieve en eerlijke Mexicaanse Spirits. Aan het hoofd van Agave Selection staan drie even gepassioneerde mensen: Marco Antonio Pulido (Los Agaves), Andres Villagomez (Riazul) en Enrique Casas (Alacràn).

Agave Selection


Marco Pulido stelde me voor aan enkele van de producten van Agave Selection. Onder andere Alacràn Tequila, Alacràn Mezcal, Tequila Riazul, Tequila Unico, Tequila Espinoza, Riazuleño en La Pitaya. Bovendien had Marco ook van alle merken nog varianten mee. Gerijpte versies of blends van mezcales van verschillende agavesoorten. Kortom te veel om alles op 1 dag te proeven en nog met de auto naar huis te rijden. Een ding is alvast zeker: de spirits zijn duidelijk zorgvuldig gekozen. Geen verrassing voor mij want toen ik enkele maanden geleden een tasting bijwoonde, werd Tequila Unico er ook uitgekozen als favoriet door meeste deelnemers.

Agave Spirits

Een lekkere cocktail mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Dat werd de Alacràn Punch. Een heerlijke cocktail met mezcal, grapefruit en hibiscus. De cocktail werd ontwikkeld door niemand minder dan Olivier Jacobs van Jigger’s. Een mooi bruggetje naar mijn volgende halte die avond!

Op naar Jigger’s dus. Meer bepaald om de eerste zelfgeproduceerde spirit van de Gentse bar te proeven: Belle Fleur. Voor de productie van deze eau-de-vie werkte Jigger’s samen met de distillerie de Biercée. Het team van Jigger’s werkt zo veel als mogelijk met lokale producten en Biercée is dus al enkele jaren een van de vaste leveranciers van de bar. Bovendien heeft de destilleerderij van Biercée een heel lange traditie van fruitdestillaten. Een logische keuze, me dunkt.

Belle Fleur

Een kwalitatieve spirit maken, dat doe je niet op enkele dagen. De eerste gesprekken met de distilleerderij vonden dan ook al plaats in 2013. Toen beslisten ze al om een Eau-de-vie op basis van appels te maken. De effectieve start van de productie vond pas in 2015 plaats. Dat daar 2 jaar tijd tussen zit heeft een goede reden: voor Olivier Jacobs was het namelijk uiterst belangrijk dat het op een duurzame en organische manier gebeurde. Ze gingen op zoek naar de optimale boomgaard en vonden deze in Haugimont. Deze boomgaard is eigendom van de universiteit van Namen en is een van de weinige boomgaarden in België waar ‘hoogpluk’ gebeurt. Vele andere boomgaarden ontdeden zich van hoge bomen omdat deze arbeidsintensiever zijn dan bomen waar je zonder ladders kan plukken. In Haugimont bleven de hoge bomen gespaard en bewaard. Bovendien is de boomgaard volledig biologisch. Het fruit wordt er dus niet bespoten.

Op 25 oktober 2015 vertrok het team van Jigger’s met ongeveer 40 vrienden en kennissen richting Haugimont met 1 doel: vòòr zonsondergang 8 ton(!) appels plukken. Of liever gezegd appels rapen. Want er werden enkel appels meegenomen die al van de boom gevallen waren. Achtduizend kilo appels rapen op 1 korte winterdag, Olivier vertelde me dat me dat het serieus doorwerken was om dat te halen. Maar ze slaagden er dus in om voldoende appels te rapen voor een productie van 2.000 flessen.

Vervolgens werden de appels getransporteerd naar Biercée om het destillaat te maken. Na het destilleren werd de spirit 12 maanden gerijpt in inox vaten. Er werd voor inox gekozen om dit de scherpe kantjes er voldoende afhaalt, zonder de smaak te hard aan te passen. Eiken vaten zouden dat wel zouden doen.

IMG_2634xxx

Nu, zo’n dertien maanden na de plukdag, is het eindresultaat klaar. Olivier Jacobs stelde het in zijn eigen bar en met veel trots voor aan een handjevol genodigden. Geen grootse onpersoonlijke bedoening met saaie speeches, neen, gewoon een gezellig avondje waar je de kans kreeg om de Belle Fleur eau-de-vie zowel puur als in enkele cocktails kon proeven.

Olivier had twee cocktails op basis van de Belle Fleur voorzien. Een sour en een longdrink. De Belle Fleur Sour was uiteraard met de nieuwe eau-de-vie gemaakt en had een mooie balans tussen zuur en net voldoende zoet. Heerlijk! De Belle Fleur Longdrink was een cocktail die helemaal past in het plaatje van duurzaam ondernemen. Zo werden er bijvoorbeeld geen citroenen of limoenen gebruikt (om aciditeit en frisheid in de cocktail te brengen) maar verjus, het sap van ongerijpte druiven. Dit zorgt ook voor een zuurtje maar kent een lagere ecologische voetafdruk. Belle Fleur was niet het enige ingrediënt van de cocktail met roots in Haugimont. De cocktail bevatte namelijk ook biologisch appelsap, gemaakt met appels van dezelfde boomgaard als diegene die gebruikt werden voor de eau-de-vie.

Het recept van de long drink:

–          4,5 cl Belle Fleur eau-de-vie

–          2,5 cl verjus

–          2,5 bio appelsap

–          1,5 cl honing/peer/gember-siroop

–          Builden in een long drink glas met ijs

–          Stirren

–          Aanvullen met cider (sec of demi sec)

Of de vereenvoudigde versie:

–          4,5 cl Belle Fleur eau-de-vie

–          3 cl citroensap

–          2 cl suikersiroop

–          soda of cider

Zowel mezcal als eau-de-vie zijn bij het grote publiek niet zo heel bekend. Maar ik kan het iedereen aanraden!
Het was een fijne uitstap naar Gent. Thanks for having me Marco en Olivier!

Belle Fleur Longdrink
How ’bout them apples!

 

Meer foto’s kan je vinden op de Facebook-pagina van Negroni.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *