World Class Training Day

World Class Training Day

De wereldwijde finale van de World Class Competition 2016 is amper twee maanden achter de rug maar de Belgische bartender community stoomt zich al klaar voor de finale van 2017. Het prachtige kasteel van Groot-Bijgaarden was de locatie van de kick-off: de World Class Training Day.

World Class Training Day

Maar liefst 130 bartenders schreven zich in voor de opstart van de wedstrijd. Dat toont meteen aan hoe groot de competitie geworden is. Vijf jaar geleden waren er nog maar een 20-tal deelnemers en was het vooral een Vlaamse aangelegenheid. Sindsdien is het aantal deelnemers dus grofweg verzesvoudigd en weerklinkt er bijna evenveel Frans als Nederlands. De Belgische barscene is dus levendiger dan ooit en vooral Brussel is aan een opmerkelijke opmars bezig.

Voormalig (nationaal) World Class-winnaar Carl Van Droogenbroeck nam de introductie voor zijn rekening en gidste ons door het programma van de dag. Het zou geen World Class zijn, als er geen internationaal tintje aan zat. Carl kondigde daarom met veel trots zijn internationaal team voor de dag aan: Max La Rocca, Dennis Zoppi en Dries Botty.

World Class Training Day

Max La Rocca is afkomstig uit Italië maar leerde de kneepjes van het vak onder meer in London, Australië en Ierland. In 2010 nam hij (voor Ierland) deel aan de World Class Global Finals en werd daar derde. Max is een gerenommeerd Business for Bars-trainer en ook op deze Training Day zou Max zich focussen op het zakelijke gedeelte.

Dennis Zoppi is een prettig gestoorde spring-in-’t-veld eveneens met Italiaanse roots.  Hij won in 2012 de Italiaanse World Class-finale en gooide in de Globals hoge ogen met zijn working flair. Hij is een leading expert wat innovatie betreft en zijn workshop voor vandaag kreeg dan ook de titel Future Trends mee.

Dries Botty, onze Belgische trots op de Globals van 2016, moet ik wellicht niet meer voorstellen. Hij zou ons enkele tips & tricks aanleren om beter te presteren in cocktail-competities. De vierde workshop, the Art of Blending Whisky, nam Carl Van Droogenbroeck zelf voor zijn rekening.

Na de introductie deelde Carl de 130-koppige groep in 4 kleinere groepen op. Zo kwam ik in een groep terecht met onder meer mede-Antwerpenaren Bassche Didden en Didier Van den Broeck (Dogma Cocktails), Bruno Simons (Mixing Tales) en Naushad Rahamat (Cocktails at Nine).

World Class Training Day
Max La Rocca – Business for Bars

We begonnen met de workshop Business For Bars van Max La Rocca. Met de term workshop wordt soms losjes omgesprongen, vaak is het meer luisteren en/of kijken dan echt deelnemen. Maar niet zo bij Max La Rocca, de voormalige nummer 3 van de wereld. Met de nodige Italiaanse sprezzatura maakte Max meteen duidelijk dat deze workshop enkel nuttig zou zijn als er voldoende interactie uit de zaal zou komen. Max begon met de vraag in welke business bartenders zich bevinden. ‘Hospitality’ was op zich geen verkeerd antwoord, maar Max ziet het ruimer. Volgens hem is het een Experience business. Experience, niet in de zin van jarenlange ervaring, maar in de zin van ‘een ervaring’ of beleving. Elke bar moet voor hem een duidelijke mission statement en visie hebben. En die missie en visie moet doorgetrokken worden naar élk contact met de klant. Een lekkere cocktail en een beetje small talk volstaat niet meer. Om een onvergetelijke beleving te creëren moet elk contactmoment met de klant aan dezelfde kwalitatieve standaard voldoen. Van de (eventuele) telefonische reservatie tot het toiletbezoek. Van de website tot het exit-moment. Om een unieke beleving te creëren moet elk touch point verzorgd worden. Tenminste als je onvergetelijk en uniek wil zijn in de positieve betekenis van het woord.

Na de lunch (met bittere Bloody Mary’s van Dries Botty) was het tijd voor The Art Of Blending Whisky. Carl Van Droogenbroeck nam ons mee naar de toren van het kasteel waar we een zevental whisky’s te proeven kregen. Aan de hand van een snifter Johnnie Walker Gold Label legde Carl ons uit hoe een whisky blend tot stand komt. Hij vertelde ons onder meer dat zowat elke Blended Scotch van Diageo vertrekt van 50% single grain whisky en de meesten ook wat Cardhu bevatten. Hij leerde ons ook enkele leuke anekdotes aan. Zo vertelde hij ons waarom er zoveel whisky distilleerderijen in het hoge noorden van Schotland te vinden zijn, namelijk omdat deze plaatsen vroeger moeilijk(er) te bereiken waren voor de belastingcontroleurs.

World Class Training Day

Na de theoretische uitleg mochten we zelf per 4 of 5 een blend maken aan de hand van enkele flessen Scotch zoals onder meer Talisker Skye, Singleton Tailfire en Lagavulin 16YO. Het groepje van Cocktails at Nine, met onder meer Naushad Rahamat, bewees dat het goed had opgelet en kwam op de proppen met een blend van 50% Haig Club (een single grain whisky), ongeveer 20% Cardhu 12YO, 20% Talisker Skye voor een rokerige toets en 10% ongerijpte Cardhu voor een aardse afwerking. Niet slecht! Dat vond ook Carl Van Droogenbroeck, al twijfelde die even of hij zou proeven met de reputatie van grappenmaker Naushad in het achterhoofd.

Na de Blending-sessie volgden de Competition Tip & Tricks van Dries Botty. Zoals intussen bekend zette Dries twee maanden geleden een fantastische prestatie neer op de World Class Globals in Miami. In deze sessie van 30 minuten legde hij ons uit hoe hij daar in slaagde. Een goede voorbereiding is natuurlijk het belangrijkste, maar Dries gaf ook enkele gedetailleerde praktische tips. Tot het pakken van de reiskoffers toe. Aansluitend kwam Carl Van Droogenbroeck een tipje van de sluier toelichten over de opdrachten van de nationale voorrondes voor World Class ‘17.

Last but certainly not least, de Future Trends workshop met Dennis Zoppi. Heerlijk om te kunnen afsluiten met deze man. Zoppi combineert de energie van een Duracell-konijn met ongeziene flair tricks. Niet zomaar nutteloze flair waar de bartenders 10 minuten met flessen staat te gooien. Zoppi focust zich vooral op working flair. Technieken die bijdragen tot een elegante manier van werken zonder het werk al te veel te vertragen. Noem hem gerust een EnterTrainer. Een entertainer én trainer.

World Class Training Day

Maar Flairtending was niet wat Dennis Zoppi ons kwam aanleren. Hij nam ons mee naar de toekomst. Zoppi heeft uiteraard zelf ook geen glazen bol maar volgt alle trends op de voet en staat zelf bekend om zijn innovatieve ideeën. Cocktails zijn altijd al heel lang een multi-sensory gegeven, een samenspel van meerdere zintuigen, zoals smaak en reukzin, zeg maar. Maar als het van Dennis Zoppi afhangt gaan we daar de volgende jaren nog enkele stappen verder in. Niet enkel smaak en reuk, maar ook zicht en tastzin krijgen een belangrijkere rol toegemeten. Zoppi wijkt ook af van de klassieke menukaart. Hij toonde ons zijn versie van een menukaart: geen tekst, enkel geur. Maar volledig nieuw maar het zal de komende jaren zeker nog groeien: culinaire hoogstandjes in de bar. Leer dus maar alvast werken met een Rotavap of een Smoke Gun. De energieke Italiaan verbaasde ons onder meer met een cocktail op basis van look, een vloeibare dim sum en een twist op de breakfast martini. Top!

World Class Training Day

Om af te sluiten trakteerde Dries Botty ons nog op enkele Punch-cocktails en hier en daar een proevertje van de betere Blended Scotch whisky’s zoals Johnnie Walker Blue Label. Om het met de woorden van Crazy Zoppi te zeggen: Today was a good day, yes or yes?

Voor meer foto’s bezoek de Negroni Facebook-pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *