Spirit of Hven Masterclass

Spirit of Hven Masterclass

Dat Spirit of Hven lekkere gin maakt, dat wist ik al even. Dat ze ook goede vodka, aquavit en whisky produceren mocht ik ondervinden op de Spirit of Hven Masterclass. Samen met een dertigtal andere genodigden zakte ik dinsdag af naar de Antwerpse cocktailbar Bijou om kennis te maken met het volledige gamma van de Zweedse distilleerderij.

Spirit of Hven Masterclass

Dimitri van 54 Spirits, de Belgische verdeler van Hven, introduceerde ons aan Marcus Christensson. Het eerste dat ik leerde van de blonde Zweed is dat ik Hven al jaren verkeerd uitspreek. Mijn Zweeds is niet top, maar het was iets dat leek op “Heu-fjen” met een heel korte eu-klank. Dus niet “Hee-ven”. De masterclass begon met een korte geschiedenis van de distilleerderij. De naam ‘Spirits of Hven’ is afkomstig van de locatie. Hven is een klein eiland tussen Zweden en Denemarken. In het verleden behoorde het eiland dan ook afwisselend tot de Zweden en de Denen. Maar sinds enkele eeuwen heerst er vrede tussen beiden landen, waardoor het nu al geruime tijd tot Zweden behoort.

De eigenaars van Spirit of Hven bezitten een hotel met imposante whisky-bar en wilden in eerste instantie eigen whisky produceren. De distilleerderij werd opgericht in 2008. Omdat whisky produceren een langdurig proces is, vanwege de lange rijpingstijd, begonnen ze ook andere spirits te produceren die sneller konden uitgezet worden. Deze andere spirits worden ook op de vat gelegd, wat niet gebruikelijk is voor bijvoorbeeld een wodka, maar hebben een kortere rijptijd. In sommige gevallen worden ze zowel voor als na de finale distillatie op vat gelegd. Spirit of Hven is er ook trots op dat ze werken met een organisch geteelde granen en op een ecologische manier te werk gaan. De vorm van de flessen is een verwijzing naar de koperen pot stills waarin de spirits gedistilleerd worden.

Spirit of Hven Masterclass

We gingen al heel snel over naar het proeven van de spirits. Beginnen deden met we de Organic Oak Matured Vodka. De toon was meteen gezet. Iedereen was overtuigd van de kwaliteit van deze wodka. Vele deelnemers spraken vooraf hun afkeer van wodka uit, maar moesten allemaal toegeven dat dit een lekker product is. Het is een vodka met een aangename en zachte geur, weinig alcohol in de neus. Een lichte toets van vanille is waarneembaar. De smaak sluit kort aan bij de geur: zoet en zacht met een hint van vanille en karamel. De wodka is zowel voor korte cocktails als longdrinks geschikt. Marcus liet ons weten dat de wodka goed samengaat met gemberlimonade. Wat food pairing betreft raadt hij kappertjes aan. Dat mochten we proeven en ik kan alleen maar zeggen dat hij gelijk heeft.

Het tweede glaasje van de avond: de aquavit van Hven. Eveneens organisch en gerijpt. Deze spirit heeft dezelfde basis als de eerder geproefde wodka. Aquavit of Aqua Vitae is meestal heel sterk van smaak en vaak niet lekker. Het is echter een traditioneel drankje in Scandinavië en deze Hven aquavit is absoluut de beste die ik ooit proefde. Net zoals de wodka (en alle andere spirits die nog volgen) kreeg ik een aangename geur. Komijn en dille, beide typische kruiden voor een aquavit maar mijn neus pikte vooral ook komijn op. Na wat dieper graven kreeg ik ook verse koffie in de neus. De smaak was erg lekker. Deze aquavit kan zeker puur, met wat ijs, gedronken worden maar is ook een uitstekend alternatief voor bourbon. Deze week is het Old Fashioned Week; een Hven Aquavit Old Fashioned lijkt me zeker eens de moeite om te proberen!

Spirit of Hven Masterclass
Mr World Class Dries Botty

In snifter nummer drie zat de enige spirit die ik op voorhand kende: Spirit of Hven Organic Gin. Geen verrassing hier, ik had de gin al eerder geproefd zowel puur als in een Gin & Tonic en wist dus al dat het een kwalitatief product is. De gin bevat een vijftiental botanicals waaronder szechuanpeper, anijszaad, citrusfruit en kardemom. Het straffe aan de gin vind ik de balans. Er zit een beetje aciditeit in én kruidigheid, maar het heeft ook een zoete toets en toch komt de jeneverbes er ook nog mooi door. Doordat de gin voor de finale distillatie even op eiken vaten gaat krijgt de spirit een volle en complexe smaak. Ongelooflijk hoe deze gin dat allemaal combineert. Het is dus een heel interessante gin voor een Gin & Tonic. Alleen zal hij niet voor iedereen weggelegd zijn. De tijd op de eiken vaten geeft een toets die niet eigen is aan gin. Naast mij zat Gin & Tonic-specialist Glenn Vanbellingen en die vatte het mooi samen: het is een Gin & Tonic voor gevorderden.  We kregen eerder op de avond een Gin & Tonic voorgeschoteld met deze Hven Gin in combinatie met Fever Tree mediterranean tonic. Lekker spul!

Vervolgens gingen we weer over naar spirits die bij ons minder gekend (en geliefd) zijn: Spirit of Hven Summer Schnapps en Winter Schnapps. Beide eigenlijk flavored vodka. Duidelijk ook kwalitatieve producten, al was dit niet zo mijn ding. De Summer Schnapps voelde voor mij al redelijk winters aan. Ik dacht eerst dat Dimitri en Marcus misschien het verkeerde drankje hadden ingegoten. Maar toen ik ook de winterversie proefde bleek dat toch niet zo te zijn. Dat was nog veel meer winter in een glas.

De Summer Schnapps had een sterk aroma. In begin vond ik de geur aangenaam, maar na enkele keren ruiken waande ik me in een parfumerie. Het eerste wat ik kreeg in de neus was snoep, bijna cuberdon zelfs. Maar ook vlierbloesem. In de smaaktest zou je rabarber en appel moeten proeven, maar persoonlijk kreeg ik vooral vlierbloesem. Teveel vlierbloesem. Als je het weet dan proef je ook de appel en rabarber. Maar ik denk dat ik het er niet had uitgehaald als Marcus me het niet had verteld. Deze spirit heeft wel enkele leuke food pairings, zoals gerookte vis maar vooral chocolade en aardbei. We kregen een witte praline met daarin aardbei. Dat paste heel goed samen. In combinatie met de praline bleef wel enkel de zoete smaak over, de aciditeit verdween.

De Winter Schnapps had een stevige dosis baking spices, zoals kruidnagel en kaneel. Maar ook kardemom en wat sinaasappel. In de neus krijg ik vooral gember. Deze wodka met een smaakje wordt in Zweden ’s winters met kaas gegeten of als digestief of dessertwijn gedronken. Het drankje kan ook warm worden geserveerd zoals Glüwein. Dit winterdrankje vond ik beter dan de zomerversie.

Vervolgens kwamen we aan de bestaansreden van de distilleerderij: de whisky. We proefden de Tycho’s Star Single Malt Whisky. Volgens Marcus een medium-geturfde whisky, maar voor mij toch redelijk sterk geturfd. Niet dat ik daar iets op tegen heb, in tegendeel, ik ben verzot op geturfde whisky’s.  De whisky wordt 4 jaar op eiken vaten gerijpt en gebotteld op 41,8% ABV.  De whisky werd vernoemd naar de enige ‘bekende’ Hvenaar Tycho Brahe. Nu ja, bekend.. Ik denk dat niemand in de zaal de man in kwestie kende. Marcus Christensson to the rescue: Tycho Brahe was een zestiende eeuwse astronoom. Hij zou de term ‘nova star’ hebben uitgevonden. Maar of je Tycho nu wel of niet kent, de whisky die naar hem vernoemd werd is alleszins heerlijk!  Een tikkeltje meer alcohol had voor mij wel gemogen, maar daar heeft Hven een antwoord op. De Seven Stars Single Malt. Deze whisky stond officieel niet op de lijst van de masterclass, maar we kregen hem wel te proeven. Deze whisky met ongeveer 45% ABV is ook medium-geturfd. Maar zowel in de geur als in de smaak kreeg ik véél minder turf. Voor mij proefde het als een niet-geturfde fruitige whisky. Dat fruitige bleek alvast te kloppen. Marcus vertelde ons dat de Seven Stars gerijpt wordt op Sherry PX-vaten. De sherry kwam er ook redelijk goed door in de smaak.

Spirit of Hven Masterclass
Dieter Van Roy – BIJOU

Last but certainly not least.. cocktails!

Achter de bar kreeg Dieter Van Roy hulp van niemand minder dan Dries Botty, sinds kort de 4e beste barman ter wereld. Bij het binnenkomen werden we verwelkomd met een heerlijke Gin & Tonic en na de spirits tasting kregen we van Dieter en Dries nog enkele cocktails. Als eerste kregen we een cocktail die qua smaak het midden hield tussen een Horse’s Neck en een Pimm’s Cup. Ingrediënten: de Hven Summer Spirit, ginger ale, peer, rozemarijn en gedroogde citrusfruit. Hierin kwam de summer zeker tot zijn recht, een heel verfrissend drankje voor een warme zomerdag.

IMG_1759xxx

Dries en Dieter hadden ook nog een riff op de Martinez in petto. De Martinez wordt normaliter met (Old Tom) Gin of genever gemaakt, maar dat werd hier vervangen door de aquavit van Hven. Verder zat er ook vermout in (zoals bij een klassieke Martinez) en een beetje dry curaçao likeur. Stirred uiteraard. Héérlijk.

Spirit of Hven Masterclass

Héérlijk, met dat gevoel ging ook naar huis. Een heerlijke avond vol kwalitatieve spirits en fijne babbels.

One thought on “Spirit of Hven Masterclass

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *