It’s Old Fashioned Week!

It’s Old Fashioned Week!

Een tijdje geleden vierden we Negroni Week. Talloze bars over de hele wereld schenken de volledige week Negroni cocktails en storten een deel van de inkomsten door aan een goed doel. Maar de Negroni is niet de enige cocktail met zo’n week. Ook de Old Fashioned heeft een eigen week. Ook in deze week wordt de cocktail wereldwijd in de kijker gezet en gaat een deel van de inkomsten naar goede doelen. Wellicht niet toevallig zijn de Negroni en Old Fashioned respectievelijk de nummer twee en nummer één van de meest bestelde cocktails in de 50 beste bars van de wereld.

Tequila Old Fashioned

Deze week vieren we dus Old Fashioned Week. We hebben de cocktail te danken aan ene Colonel James E. Pepper. De man in kwestie verzon de cocktail echter niet. Het was de barman van zijn favoriete hangout ‘The Pendennis Club’ in Louisville, Kentucky, die cocktail bedacht in ere van meneer Pepper. Pepper was een beroemde en beruchte bourbon distilleerder. Wanneer de kolonel niet in Kentucky was, zat hij steevast in New York. Hij omringde zich graag met andere grote namen zoals Cornelius Vanderbilt, John D. Rockefeller en Theodore Roosevelt. James E. Pepper was ook de man die de Old Fashioned vanuit Kentucky meebracht naar het Walfdorf-Astoria en andere luxehotels in New York.

Er zijn oudere bronnen waarin gesproken wordt van Old Fashioned cocktails, maar die recepten bevatten vaak geen bourbon. Gezien de Old Fashioned nog steeds het vaakst met bourbon gemaakt wordt, neemt men algemeen het verhaal van Colonel Pepper aan als geschiedenis van de cocktail.

Of dit verhaal volledig klopt, dat zullen we nooit zeker weten. Wat we wél weten is hoe de drang naar dit soort cocktails is ontstaan. We gaan daarvoor terug naar de originele definitie van de cocktail: een gemixt drankje op basis van spirit, water, bitters en suiker. In de loop der jaren, vooral de jaren 1860 en ’70,  werd er echter veel geëxperimenteerd. Er werden allerlei likeuren toegevoegd aan de cocktails. Zo ontstond later in de 19e eeuw een tegenbeweging die graag teruggreep naar de cocktails zoals ze vroeger gemaakt werden, the Old Fashioned way.

De Old Fashioned gaat dus al erg lang mee, maar de populariteit van de cocktail barste het laatste decennium opnieuw uit zijn voegen. Ditmaal hebben we het aan een fictief personage te danken, namelijk Don Draper. De Old Fashioned is de favoriete cocktail van deze reclamemaker uit de serie ‘Mad Men’. Zelfs in de openingsscène van de populaire TV-reeks speelt de Old Fashioned een prominente rol.

Het leuke aan de Old Fashioned is dat er talloze variaties van gemaakt kunnen worden. In de oude definitie van de cocktail wordt er immers gesproken over de combinatie van een spirit, met water, bitters en suiker. Er wordt in de definitie letterlijk gesproken over ‘a spirit of any kind’ en dus niet specifiek naar bourbon of andere whiskey verwezen. De Old Fashioned kan dus ook met andere spirits gemaakt worden. Rum, tequila, mezcal,.. zelfs jenever. Probeer maar eens!

De Old Fashioned is wereldwijd bekend, maar kent ook vele bereidingswijzen. Hieronder, niet het originele, maar mijn favoriete recept. Een Tequila Old Fashioned met voldoende (100% agave) tequila, veel bitters en genoeg suiker om de cocktail in balans te brengen. Gebruik zeker een kwalitatieve spirit!

Recept:

 • neem een servet en leg er een klontje (witte) suiker op.
 • leg het servet op de rand van een Old Fashioned glas
 • doordrenk het klontje suiker met Angostura Bitters
 • doordrenk op het servet ook een half klontje witte suiker met Celery Bitters
 • trek het servet weg zodat beide suikerklontjes netjes in het glas vallen
 • voeg 2 barspoons bruiswater toe, zodat de suiker makkelijker kan oplossen
 • muddle de suiker tot deze opgelost is
 • voeg 2 cl. Reposado tequila toe
 • plaats 2 of 3 ijsblokken in het glas en roer om de cocktail te verkoelen en (gecontroleerd) te verwateren
 • voeg opnieuw 2 cl. Reposado tequila en ijs toe en roer opnieuw
 • herhaal dit nog een laatste keer: nogmaals 2 cl. tequila, ijs en roeren
 • garneer met een (uitgeknepen) zeste van sinaasappel en een zeste van citroen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *