Dries Botty in de World Class Global Finals

Dries Botty in de World Class Global Finals

Vier dagen lang nemen 53 van ’s werelds beste bartenders het op tegen elkaar in de World Class Global Finals. De World Class competitie is grootste en meest prestigieuze cocktailwedstrijd ter wereld en wordt georganiseerd door Diaego. Dit jaar gaat de wereldwijde finale in Miami door. Dries Botty won de Belgische nationale finale en is dus de afgevaardigde om de eer van ons land hoog te houden.

Dries Botty in MiamiDries Botty vertrok alvast goed voorbereid. Reeds maandenlang leefde hij toe naar deze finale, de laatste weken heel intensief. De Antwerpse bartender nam deel aan een bootcamp in London en ging ten rade bij collega bartenders, waaronder enkel ex-deelnemers zoals Carl Van Droogenbroeck en Jurgen Nobels. De uitdagingen werden op voorhand bekend gemaakt, waardoor alle deelnemers zich goed konden voorbereiden. En of Botty dat gedaan heeft, hij vertrok naar Miami met een tiental koffers volgepropt met zelfgemaakte siropen, infusies en materiaal. Dat alles werd netjes ingepakt in bubble wrap, zodat alles heelhuids in Miami geraakt. Het zou een kleine ramp zijn als je na weken voorbereiding in Miami toekomt met scherven in plaats van flesjes.

Ook ter plaatse laat Botty niets aan het toeval over. Hij bracht zijn baas Kasper Stuart (de eigenaar en bezieler van The Dirty Rabbit) mee voor mentale steun. En ook Carl Van Droogenbroeck staat in Miami 4 dagen ten dienste van Botty. Stuart en Van Droogenbroeck zorgen voor dat Dries zich volledig kan focussen op de opdrachten en bijvoorbeeld niet zelf moet gaan hollen als er iets ontbreekt. Maar ze staan ook in voor coaching, time management en raadgevers. Tot slot schakelde hij ook nog een kennis in, die in Miami woont, zodat lokale aankopen zeker kwalitatief zijn.

Voor de eerste opdracht moesten alle 52 deelnemers hun visie op de cocktails van de toekomst geven. Dries Botty koos voor duurzaamheid als thema. Een terecht keuze want duurzame cocktails beginnen meer en meer aan populariteit te winnen. Ook Olivier Jacobs van Jigger’s (de enige Belgische bar in de wereldwijde Top 50 Best Bars) is al een tijdje bezig met respect voor het milieu en de natuur. In Miami bracht Dries Botty 3 cocktails in deze ronde: een Zero Waste cocktail, een cocktail met onkruid geplukt in de stad en een cocktail waarin het aroma van basilicum nagemaakt werd met allerlei kruiden.

Voor de eerste cocktail toverde Dries Botty een klein flesje op de toog met daarin het (zelfgemaakte) aroma van basilicum, zonder dat er basilicum in zit. Door allerlei kruiden te mengen kwam de barman tot een drankje dat in smaak en geur erg lijkt op basilicum. Basilicum is een kruid met een zware ecologische afdruk en zal wellicht niet eeuwig makkelijk te krijgen zijn. Een vervanger bedenken is dus heel slim en milieu-vriendelijk. De No-Basil Smash, een slimme variatie op de bekende Basil Smash.

De Zero Waste Swizzle werd gemaakt met ingrediënten die andere mensen weggooien. Dries gebruikte onder meer pitten van abrikoos en kaas-, ananas- en limoenschillen; allemaal ingrediënten die weggegooid zouden worden. De cocktail werd geserveerd in een kokosnoot, die niet meer gebruikt werd nadat het sap en vruchtvlees er werd uitgehaald. Het concept is dus alles gebruiken, niets zomaar weg gooien.

Zero Waste Swizzle

Cocktails met onkruid of met stadspluk zijn ook enorm aan populariteit aan het winnen. Bartenders zoals Olivier Jacobs, Ran Van Ongevalle en Paul Morel doen ook aan stadspluk. Deze trend komt voor uit de culinaire wereld. Sterrenchefs zoals Sergio Herman en Gert De Mangeleer, doen het ook. Brandnetel kan bijvoorbeeld een mooi ingrediënt zijn voor een hartige cocktail.

 

Op de tweede dag van het event moesten de deelnemers een poolparty organiseren. In de poolside bar moesten de deelnemers aan een rad draaien met daarop celebrity duo’s zoals Quentin Tarantino & Uma Thurman en Barack & Michelle Obama. De opdracht was een leuke punch presenteren voor het duo dat het raad voor hen aanwees. Voor onze Belgische deelnemers wees het rad Jay-Z & Beyoncé aan.

Om de tweede dag af te ronden werden de deelnemers nog getest op de kennis van het uitgebreide whisky-aanbod van Diageo. De bartenders werden niet enkel getest op theoretische kennis maar moesten blind proeven en de whisky’s kunnen benoemen.

Dries Botty in Miami

Halverwege de wedstrijd is het deelnemersveld al flink uitgedund. Er blijven nog slechts 12 kanshebbers over. Maar goed nieuws, onze Dries Botty is er bij! De volgende proef is de Speed & Balance challenge. Alle 12 overblijvers zijn natuurlijk sterke kandidaten, maar Dries is alvast goed voorbereid. Hij heeft hard getraind op deze proef en is gewoon om aan een snel tempo te werken. Bovendien kreeg hij tips van Jurgen Nobels, die vorig jaar als Belgische deelnemer tot wereldwijde winnaar van de Speed challenge werd uitgeroepen. Dries Botty blonk in de Belgische preselectie alvast uit in de snelheidsproef en maakt dus zeker kans op een plaats bij de laatste 6! De final 6 krijgen één laatste opdracht: op 1 dag een pop-up bar uit de grond stampen.

Good luck Dries!

update: Lees hier hoe Dries het er vanaf bracht in de halve finale!

 

2 thoughts on “Dries Botty in de World Class Global Finals

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *