Launch Angostura 1787

Launch Angostura 1787

Afgelopen donderdag werd de nieuwe Super-premium rum van Angostura voorgesteld, Angostura 1787. En welke locatie is daar beter voor geschikt dan de enige Tiki-bar van België? The Drifter was dus een logische keuze.

We werden welkom geheten door Tom Neijens met een non-alcoholische cocktail zodat we met een frisse geest aan de slag konden. Zodra alle drankjes achter de kiezen waren was het de beurt aan Angostura Brand Ambassador en Master Blender John Georges, rechtstreeks uit Trinidad & Tobago. De man vertelde met veel passie over de geschiedenis van het Angostura-huis. Angostura is bij ons vooral bekend van de bitters die ze produceren. De originele Angostura Bitters en Angostura Orange Bitters zijn niet meer weg te denken uit onze cocktail bars en vinden ook hun weg naar de thuisbars. Ze produceren echter niet enkel bitters, al meer dan 130 jaar verkopen ze ook Angostura Rum. En ook dat verloopt succesvol, reeds 70 jaar brengt de rum meer omzet binnen dan de bitters.

Launch Angostura 1787

Hoe interessant de uitleg van John Georges ook was, we waren natuurlijk vooral gekomen om te proeven van die rum! Tom en zijn wederhelft Stefanie stonden paraat met de premium range van Angostura. We begonnen met Angostura 7 year old. Een rum die zoals de naam al weggeeft minstens 7 jaar gerijpt heeft. De rijping gebeurt op Bourbon vaten die voordien slechts 1 keer gebruikt zijn. Chocolade is een van de smaken die ik er kon uithalen. Zeer geschikt voor bijvoorbeeld een Manhattan, het bewijs daarvan kwam later op de avond.

Launch Angostura 1787

De volgende in het rijtje was Angostura 1919, een blend van rums die 5 tot 10 jaar gerijpt hebben. Deze rum is een beetje een buitenbeentje in het gamma van Angostura en heeft een totaal verschillend smaakprofiel. Het recept van de rum is gebaseerd op een vooroorlogse rum. In 1932 vernielde een grote brand bijna de hele rum-voorraad van de Government Rum Bond. Slechts enkele vaten konden gered worden, op deze vaten stond in grote letters “1919”, het jaar waarin ze gevuld werden. Waar bij de 7 jaar oude Angostura rum vooral chocolade doorkwam proefde ik hier vooral vanille.

Launch Angostura 1787

Met de Angostura 1824 gingen we weer een trapje hoger in het segment. John Georges zelf is lyrisch over deze rum en ik snap waarom. De rum heeft niet enkel een prachtige kleur maar smaakt even goed als hij er uit ziet. Deze rum is een blend van verschillende rums die minstens 12 jaar gerijpt zijn en vervolgens terug op vat gaan voor verdere rijping.  John Georges drinkt deze rum graag puur met een sigaar en bovendien liefst in zijn open veranda met zicht op zee. De naam Angostura 1824 is afkomstig van het jaar dat het Angostura-huis werd opgericht in Angostura, Venezuela. Pas later verhuisde het huis naar Trinidad & Tobago, net over de grens met Venezuela.

Launch Angostura 1787

Vervolgens gingen we over naar de ster van de avond, Angostura 1787. Een rum met minstens 15 jaar rijping op de teller. De rum heeft de kleur van mahoniehout. Zoals elke rum van het Angostura-huis heeft ook deze een lichte citrus-toets, maar bij deze rum krijg je ook een fruitige smaak. Gedroogd fruit meer bepaald, banaan kwam er voor mij het meeste uit. In 1787 bestond Angostura nog niet, maar in dat jaar werd de eerste rietsuiker plantage opgericht in Trinidad. Gezien de Angostura rums gemaakt worden van de melasse-siroop van rietsuiker was 1787 dus een heel belangrijk jaar voor Angostura en andere rum-huizen.

Launch Angostura 1787

Launch Angostura 1787

Na de onthulling van de Angostura 1787 was het tijd om te ontdekken hoe goed de premium range van Angostura werkt in cocktails. Tom Neijens had voor het event een aparte cocktailkaart, met vier Angostura Cocktails, voorzien. De eerste was de Angostura Manhattan. De Manhattan, normaliter met bourbon, is toevallig een van mijn favoriete cocktails. Ik was dus zeer benieuwd naar deze cocktail en hij stelde gelukkig niet teleur. De tweede cocktail op de kaart was de Angostura Daiquiri, maar het was vooral de Angostura Grog die me aansprak. Deze Tiki cocktail is een variatie op de Navy Grog die werd uitgevonden door Don The Beachcomber, een van de grondleggers van de Tiki cocktailscene. De lang gerijpte Angostura rum werkt zeer goed in combinatie met pompelmoes, een absolute aanrader! Tot slot had Tom ook een Angostura Mocktail voorzien. Deze heb ik niet geproefd, ik was tenslotte gekomen om rum te proeven. Peter Grunewald, die instond voor de catering, had ook een uitmuntend buffet voorzien. En of dat welgekomen was na de grog!

Kort samengevat: top rum, top event! Bedankt Glenn & Dennis, Tom & Stefanie, John en Peter!

Launch Angostura 1787

Launch Angostura 1787

Launch Angostura 1787

Launch Angostura 1787

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *